Problemen met een oplaadstation voorkomen

Laadpaal

Zoals bij elke nieuwe technologie hebben ook oplaadstations voor elektrische auto’s hun kinderziekten. De meeste zijn softwarematig, maar er zijn ook enkele meldingen van hardwareproblemen. Deze variëren van laadstations die niet willen inschakelen tot stations die zichzelf blijven uitschakelen en zelfs enkele gevallen waarin ze in brand zijn gevlogen. Gelukkig kun je de meeste van deze problemen voorkomen door onderstaande richtlijnen te volgen. Lees snel verder!

 

Schaf de juiste laadpaal aan

Nieuwere elektrische voertuigen zijn compatibel met de meeste oplaadnetwerken, maar oudere modellen misschien niet. Het is belangrijk om wat tijd te investeren in het vinden van de beste laadpaal of wallbox voor aan huis. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste kabel hebt voor het laden. Laadstations hebben markeringen op de zijkant die aangeven voor hoeveel ampère ze geschikt zijn. Zorg ervoor dat je een lader gebruikt die overeenkomt met de ampères op de stekker. Met de aanschaf van de juiste spullen leg je een goede basis en verklein je de kans op problemen met de laadpaal. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor de Wallbox pulsar plus. Dit is een compacte wallbox geschikt voor een groot aantal elektrische auto’s. 

 

Koppel de auto los

Het gebeurt vaak dat een auto uit gemak langdurig aan de laadpaal wordt gekoppeld. Ook lang nadat de auto al is opgeladen. Dit is echter niet aan te raden. Wanneer je dit vaak doet, is de kans groot dat de accu beschadigd wordt. Zorg er dus voor dat je de auto loskoppelt zodra hij is opgeladen. Dit is vooral belangrijk als het boven de 30 graden is. De hitte maakt de accu namelijk bijzonder kwetsbaar en kan blijvende schade veroorzaken als hij langere tijd opgeladen blijft. Sommige laadstations gebruiken een timer die het station of de stroomtoevoer na een bepaalde tijd uitschakelt. Dit maakt een electrische auto thuis laden een stuk makkelijker!

 

Raak de kabels niet aan wanneer de auto wordt opgeladen

Net als het laadstation zelf kunnen de kabels na een paar uur opladen erg heet worden. Raak de kabels niet aan, tenzij je dikke rubberen handschoenen draagt of een paar isolerende handschoenen hebt die tegen de accu bestand zijn. Als de kabels vonken of smeulen, moet je onmiddellijk de stekker uit de auto trekken. We raden dan ook zeker aan om altijd een paar isolerende handschoenen bij de hand te hebben.